نام:

نام خانوادگی:

پست الکترونیک:

لاله فقیهی
لاله فقیهی: متولد 1356 در رشت است. در یک خانواده فرهنگی بزرگ شده. مادربزرگ، مادر و پدرش آموزگار بودند. و به این ترتیب عشق به کتاب و یادگیری از کودکی در وجودش ریشه کرد. با اینکه در دانشگاه فیزیک خواند و بسیار هم به آن علاقه داشت اما رویای نوشتن همیشه با او بود. 
داستان نویسی را با کارگاه کیهان خانجانی از تابستان 88 آغاز کرده و همه داستان‌های مجموعه « از کجا تا کجا» به جز دو داستان «بخواب، خودم تمیز می کنم» و «مسیر اشتباهی» محصول دو سال اول داستان نویسی هستند. 
 
 
اندیشه‌ورزی  در داستان‌های نسل ما کم است
 اکنون رمانم را بازنویسی می کنم. 
  
در مجموعه داستان « از کجا تا کجا» همه‌ی زن‌ها درگیر سنت و تجدد هستند. هم به‌دنبال شوهر خوب و سر به راه هستند و هم دلشان برای چیزی دیگر بودن می‌تپد. این درگیری را توی اغلب آثار این‌روزها می‌بینیم. مخصوصاً در نوشته‌های زنانه. این درگیری ذهنی دغدغه‌ای خودآگاهانه بود یا شما هم اسیر همین نگاه غالب بودید؟ 
البته این برداشت شماست و خواننده در تاویل و تفسیر متن آزاد است. ولی من نشانه‌ای از دغدغه شوهر سر به راه در این داستان‌ها نمی‌بینم. زنان در اغلب این داستان‌ها از نبود عشق یا تردید در بودِ آن در زندگی‌شان رنج می‌برند و در این سری از داستان‌ها چیزی دیگر بودن آخرین چیزی است که امکان دارد به ذهن‌شان برسد. در داستان‌هایی که به گفته شما چیزی دیگر بودن دغدغه می شود، مرد داستان سد راه است.  
 
فکر می‌‌کنید به عنوان یک نویسنده زن، چطور می‌شود از این درگیری که کم‌کم هم تبدیل به کلیشه شده رد شویم و یک راه فرار از آن را به زنان همین نسل نشان دهیم؟
اگر به واقع چنین کلیشه ای وجود داشته باشد، فکر می‌کنم اولین قدم در این راه، باز کردن درهای اندیشه است. اندیشه‌ورزی چیزی است که داستان‌های نسل ما کم دارند و شکستن تابوهای جامعه مرد سالار و این مهم باید در  فرم و محتوا هر دو رخ بدهد. پرهیز از مرکزیت گرایی و غایت گرایی که از ویژگی های تفکر مرد سالارانه  است، به شکستن چنین کلیشه‌هایی کمک می‌کند. و کمک می‌کند تا تمام لحظه‌های متن از ارزش زیبایی‌شناسی برابری برخوردار باشند. البته یک مساله دیگر که در مورد کلیشه‌ها وجود دارد برخورد کلیشه‌ای مخاطبان است. گاهی خوانندگان با اصول موضوعه و پیش فرض‌هایی به متن نزدیک می‌شوند و در این راستا نشانه‌هایی را از متن می‌گیرند که در تایید همان پیش‌فرض‌ها باشد و برداشت غالب را توجیه کند و می‌دانیم که روی دیگر هر انتخابی، ندیده گرفتن نشانه‌ها و عناصری است که ممکن بود خواننده را به برداشتی متفاوت می‌رساند. 
 
بازخورد مخاطبان به کتابتان چطور بوده تا الان؟
خیلی خوب بوده و باعث خوشحالی بسیار. تمام کسانی که افتخار داشتم تا نظرشان را بشنوم از خواندن داستان‌ها لذت برده اند.
 
کار با به‌نگار را چطور دیدید؟
بسیار خوب. از هر نظر راضی بودم. و در اینجا از همه مسئولین و دست اندرکاران محترم به نگار تشکر می کنم.
 
حرف اخر؟
در حال حاضر عرصه نشر، نسبت به چاپ رمان استقبال بیشتری نشان می دهد. و به همین دلیل بعضی از دوستان با استعداد که مجموعه داستان‌هایی قوی و آماده چاپ دارند با مشکلات زیادی رو به رو هستند. امیدوارم این عرصه در زمینه داستان کوتاه انعطاف بیشتری نشان دهد و شرایط و امکان چاپ مجموعه های این دوستان فراهم شود. و در اینجا از شما به خاطر توجه و نقد کتابم بسیار تشکر می کنم.